Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

    Ram [ Random Acces Memory ]

    FizZle
    FizZle
    Fondator
    Fondator


    Mesaje : 101
    Reputatie : 0
    Data de inscriere : 06/02/2014
    Varsta : 27
    Localizare : Barlad

    Ram [ Random Acces Memory ] Empty Ram [ Random Acces Memory ]

    Mesaj Scris de FizZle Dum Feb 16, 2014 10:02 am

    Memorie cu acces aleator


    Memoria cu acces aleator (aceasta este traducerea expresiei engleze Random Access Memory, abreviat RAM) este denumirea generică pentru orice tip de memorie de calculator care
    poate fi accesată aleator, oferind acces direct la orice locație sau adresă a ei, în orice ordine, chiar și la întâmplare,
    se implementează de obicei pe cipuri (circuite integrate) electronice rapide și fără părți în mișcare (și nu pe dispozitive magnetice sau optice precum discurile dure sau CD-urile).

    Timpul de acces la datele din astfel de memorii este de obicei întotdeauna același, nedepinzând de poziția adresei de memorie accesate (deci nu ca la benzile sau discurile magnetice, care necesită un timp variabil).

    Cele mai multe implementări de RAM sunt volatile (datele stocate se pierd dacă alimentarea cu energie electrică se întrerupe), dar există și memorii RAM nevolatile, ca de exemplu de tip Read-Only Memory (ROM) și memorii de tip flash. Avantajul memoriei RAM față de alte medii de stocare a datelor constă în viteza de acces extrem de mare, fiind de mii de ori mai mare decât de exemplu cea a unui un disc dur. Dar și prețul pe gigabyte este de circa 200 ori mai mare.

    Clasificare

    Există două tipuri principale de RAM:
    memorie statică, de tip Static RAM (sau SRAM)
    memorie dinamică, Dynamic RAM (sau DRAM),

    diferențele constând în stabilitatea informațiilor. Astfel, memoria statică păstrează datele pentru o perioadă de timp nelimitată, până în momentul în care ea este rescrisă, asemănător memorării pe un mediu magnetic. În schimb, memoria dinamică necesită rescrierea periodică permanentă, la fiecare câteva fracțiuni de secundă, altfel informațiile fiind pierdute. Avantajele memoriei SRAM: utilitatea crescută datorită modului de funcționare și viteza foarte mare; dezavantaj: prețul mult peste DRAM.

    Memoria de tip SRAM este folosită cel mai adesea ca memorie intermediară/cache. DRAM-ul este utilizat în PC-urile moderne, în primul rând ca memorie principală („de lucru”). Tipurile uzuale de DRAM folosite de-a lungul istoriei informaticii, toate concepute în scopul creșterii performanței DRAM-ului standard:
    Fast Page Mode DRAM (FPM DRAM),
    Extended Data Out DRAM (EDO DRAM),
    Burst EDO DRAM (BEDO RAM),
    Rambus DRAM (RDRAM),
    în prezent impunându-se Synchronous DRAM (SDRAM), cu variantele
    Double Data Rate SDRAM (DDR SDRAM) și
    DDR2 SDRAM.

    De asemenea, au fost concepute mai multe tipuri de memorie și pentru plăcile grafice, printre care Video RAM (VRAM), Windows RAM (WRAM), Synchronous Graphics RAM (SGRAM) și GDDR3, ele fiind variante de DRAM optimizate drept memorie video.

      Data/ora curentă este: Vin Mai 17, 2024 3:17 am